Preventivna stomatologija

U preventivnu stomatologiju rada spadaju:
Motivacija i obuka pacijenta za pravilno održavanje oralne higijene
Uklanjanje zubnog kamenca i mekih naslaga
Zalivanje fisura
Fluorizacija zuba i izrada zaštitnih splintova

UKLANJANJE ZUBNOG KAMENCA I MEKIH NASLAGA

O neophodnosti i značaju ove intervencije govori činjenica da z.k. izaziva zapaljenje, mehaničku kompresiju gingive, odličnu podlogu za razvoj bakterija, otežano održavanje higijene, kao i neprijatan zadah. Z.K. se uklanja ultrazvučnim aparatom i instrumentima podesnim za ovu intervenciju. Intervencija nije bolna, kod nekih pacijenata izaziva blagu nelagodnost. Posle detaljnog uklanjanja kamenca obavezno je poliranje svih površina zuba. Za poliranje se koristi rotirajuća četkica i pasta koja je prilagođena potrebama pacijenta. Ovaj postupak se preporučuje dva puta godišnje, dok bi pušai morali i češće dase podvrgnu ovoj intervenciji. 

Zalivanje fisura

Zalivanje fisura je profilaktička mera u stomatologiji, koja se sastoji od prekrivanja površina zuba koje predstavljaju predilekciona mesta za nastanak i razvoj karijesa.

Izrada svih vrsta splintova i štitnika za zube

Izrada sportskih zaštitnih splintova

Ukoliko se bavite kontaktnim sportom, da li profesionalno ili rekreativno, može doći do lakših i ozbiljnijih povreda zuba. Sile koje deluju direktno na zub ili preko okolnih mekih tkiva, mogu dovesti do različitog oštećenja zuba. Kao prevenciju takvih povreda nudimo izradu individualnnog zaštitnog splinta.

Izrada splinta za bruksizam

Bruksizam je parafunkcija, skripanje i stezanje zubima. Ova radnja se najčešće obavlja nesvesno i tokom sna, a kao posledica javlja se abrazija griznih površina zuba, koje vremenom mogu da dovedu do otvaranja zubnog nerva i promena u viličnom zglobu. Zaštitni splint se isključivo nosi noću tokom spavanja. Splintom se ne leči bruksizam, ali će znatno ublažiti njegove posledice i zaustaviti dalje negativne promene.

 

Copyright ©  Golubović Dent – Web dizajn: Studio PRIME